Get Adobe Flash player

Voor u eruit gelicht!

Hobo en harp in de opera

Voor u eruit gelicht!

Muziek om bij weg te dromen. Céline Moinet (hobo) en Sarah Christ (harp) hebben voor hun harmonia mundi opname bewerkingen voor hobo en harp uit beroemde opera’s geselecteerd. Het betreft hier composities van componisten uit de negentiende en twintigste eeuw.

 

Deze maand is Meditations CD van de MAAND. Vraag bij uw klassieke muziek vakhandel bij u in de buurt naar deze aantrekkelijk geprijsde cd!

 

Contact harmonia mundi nederland.

van onze nieuwe releases!

Blijf op de hoogte


view
René Jacobs herontdekt

Matthäus-Passion van J.S. Bach

René Jacobs herontdekt

Een lang gekoesterde wens van de Vlaamse dirigent en countertenor René Jacobs gaat in vervulling: de verwezenlijking van een nieuwe opname van Johann Sebastian Bachs (1685-1750) meest bekende werk de Matthäus-Passion. Jacobs herontdekt Bachs “dialoogpassie”, zoals de dirigent dit werk ook wel noemt.

 

Over de uitvoerenden
Voor de uitvoering heeft René Jacobs een indrukwekkende cast samengesteld: het RIAS Kammerchor, Staats- und Domchor Berlin en de Akademie für Alte Musik Berlin. Opvallend zijn het grote koor bij een groot orgel én kleine koor bij een klein orgel alsook Jacobs’ keuze voor een dubbele solistenbezetting, te weten: sopranen: Sunhae Im en Christina Roterberg; alten: Bernarda Fink en Marie-Claude Chappuis; tenoren: Topi Lehtipuu en Fabio Trümpy; bas-bariton: Konstantin Wolff en bas: Arttu Kataja. De Evangelist wordt vertolkt door Werner Güra (tenor) en Christus door Johannes Weisser (bas).

 

Jacobs' visie
Met de dubbelkorigheid en de dubbele solistenbezetting worden het dramatische effect en de literaire en muzikale dialoog nog meer benadrukt. In het boekwerk bij deze opname geeft Jacobs een heldere uiteenzetting, waarom hij voor o.a. deze dubbelkorigheid gekozen heeft.
Verhelderende achtergrondinformatie over Bachs Matthäus-Passion staat ook in Sehet! – Wen? – Die Doppelchörigkeit in Bachs Matthäus-Passion van musicoloog en Bach-specialist Konrad Küster en in Rene Jacobs’ uiteenzetting Überlegungen zu einer neuen Aufnahme der Matthäus-Passion. Beide artikelen staan in het fraai gedocumenteerde, 174 pagina’s tellende boekwerk.

 

Picander en Heinrich Müller
De Duitse dichter en librettist Picander (1700-1764) schreef de teksten voor Bachs Matthäus-Passion, die op zijn beurt de teksten weer baseerde op teksten van de predikant Heinrich Müller. Volgens René Jacobs was Johann Sebastian Bach niet alleen een goede componist, maar ook “een goede dramaturg en blijkbaar ook theoloog”. René Jacobs over de Matthäus-Passion van Johann Sebastin Bach, klik hier.

 

De opname van de Matthäus-Passion van J.S. Bach onder leiding van René Jacobs is verkrijgbaar via uw cd-speciaalzaak of via onze online store.

 

Contact harmonia mundi nederland.

view
Pablo Heras-Casado

dirigeert Mendelssohn

Pablo Heras-Casado

Tweede symfonie "Lobgesang"

De nieuwe opname van de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado bij harmonia mundi is de tweede symfonie “Lobgesang” van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). De componist schreef dit werk in opdracht van de stad Leipzig ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de uitvinding van de boekdrukkunst.

 

"Lobgesang", een kruising tussen een symfonie en een cantate, werd door Mendelssohn ook wel aangeduid als symfoniecantate. Dit werk over de mensheid van duisternis naar verlichting wordt uitgevoerd door het Symphonieorchester und Chor des Bayerischen Rundfunks. Met medewerking van Christiane Karg (sopraan), Christina Landshamer (sopraan) en Michael Schade (tenor).

 

Franz Schubert
De eerste opname met Pablo Heras-Casado bij harmonia mundi omvatte de derde (D.200) en vierde symfonie (D.417) van Franz Schubert (1797-1828). Laatstgenoemde draagt ook wel de neventitel "Tragische".
In de Telegraaf viel hierover te lezen: "Pablo Heras-Casado benadert ze als een jonge hond, geeft Schuberts noten waar nodig stevig van jetje maar heeft evenveel oor voor onbekommerde lyriek en melancholieke ondertonen."

 

Over Pablo Heras-Casado
Het repertoire van de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado mag breed genoemd worden: Van muziek uit de vijftiende eeuw tot en met eigentijdse composities van jonge componisten; van composities voor kamermuziekorkesten tot en met grote operaproducties.

 

In december 2011 is Heras-Cassado benoemd tot Principal Conductor van het Orchestra of St. Luke’s in New York. Voorafgaand hieraan heeft hij al menig vooraanstaand orkest gedirigeerd zoals het Berliner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks, het Rotterdam Philharmonisch, het New World World Symphony, het Mariinsky Theater in Sint Petersburg, de Staatskapelle Berlin en het Mahler Chamber Orchestra. Ook dirigeerde hij in het Festspielhaus Baden-Baden de nieuwe productie van Donizetti’s L’elisir d’amor.

 

Op 21 november 2012 had Pablo Heras-Casado zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest, dat onder zijn leiding werken van Ravel, Mozart en Mendelssohn uitvoerde. Dit seizoen leidt hij voor het eerst de New York Philharmonic, The Philadelphia Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. In Amerika is Pablo Heras-Casado uitgeroepen tot Dirigent van het Jaar 2014.

 

De tweede symfonie "Lobgesang" van Felix Mendelssohn Bartholdy is verkrijgbaar bij uw cd-speciaalzaak. U kunt deze uitgave ook online bestellen.

 

Contact harmonia mundi nederland.

view
Stabat mater dolorosa

Muziek voor de passietijd

Stabat mater dolorosa

Deel twee serie muziek kerkelijke feestdagen

Stabat Mater dolorosa is deel twee uit de serie muziek voor belangrijke, kerkelijke feestdagen. Centraal staat de passietijd.

 

Onder leiding van Graham Ross voeren de koorleden van Choir of Clare College, Cambridge passiewerken uit, die zich bewegen rondom het thema van het Stabat Mater. Van middeleeuwse tot eigentijdse werken; van Tomás Luis de Victoria tot Maurice Duruflé en Anton Bruckner.

 

Op deze opname staan ook twee wereldpremières van dirigent en componist Graham Ross: Ut tecum lugeam en Precor te, Domine.

 

Al eerder uitgebracht: Muziek voor advent.

 

Contact harmonia mundi nederland.

view